ZĘBINA
(dentinum) stanowi szkielet zęba, na którym opiera się kruche, twarde i
nieelastyczne szkliwo.
Elastyczność zębiny powoduje większą wytrzymałość zęba na urazy, a dzięki swej sprężystości zębina może chronić ząb przed załamaniem. W skali twardości minerałów, czyli skali Mohsa, zębinę ocenia się na 4-5 na 10 możliwych.
Elastyczność zębiny powoduje większą wytrzymałość zęba na urazy, a dzięki swej sprężystości zębina może chronić ząb przed załamaniem. W skali twardości minerałów, czyli skali Mohsa, zębinę ocenia się na 4-5 na 10 możliwych.
Budową i właściwościami fizycznymi zębina przypomina kość, lecz
jest od niej bardziej zmineralizowana, przez co jest twardsza oraz nie posiada
jamek kostnych.
W składzie zębiny możemy wyróżnić:
• Sole mineralne ok.70%
• Związki organiczne ok.17-18%
• Woda ok. 12-13%
Zębina
zbudowana jest głownie z oseomukoidu, stanowiącego substancję podstawową oraz z
włókien kolagenowych, zwanych włóknami Ebnera. Pęczki włókien kolagenowych
stanowią część organicznej zębiny i zajmują ok. 90% jej składu całkowitego.
Zbudowane są z kolagenu typu I. Pozostałą część organiczna zajmują białka
niekolagenowe – fosfoproteiny, a także w mniejszej ilości glikoproteiny oraz
proteoglikany. Charakterystycznymi białkami niekolagenowymi są fosforyny i
sialoproteiny. Zarówno jedne jak i drugie w podobnym stopniu wykazują zdolność
wiązania jonów wapnia i łączą się wiązaniami chemicznymi z kolagenem. Biorą one
udział w mineralizacji zębiny, a ich brak lub niedobór prowadzi do zaburzeń w
powstawaniu zębiny.
Sylwia Drobik, Paulina
Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz