O dobroczynnym działaniu probiotyków pisał już Piliniusz w 76 r n.e ale
prawdziwy rozwój badań przyniósł wiek XX.
W 1908r
rosyjski mikrobiolog Ilja Miecznikow został uhonorowany nagroda Nobla za
badania nad wpływem probiotyków na odporność. Ponieważ potrzeba jest matka
wynalazków wzrost zainteresowania dobroczynnymi bakteriami przyniósł ...program
kosmiczny. Intensywne badania amerykańskich naukowców pozwoliły nam lepiej poznać ………. idealny probiotyk czyli taki...drobnoustrój, który
występuje w ciele człowieka.
Jednym z
kandydatów to tego miana jest Streptococcus salivarius. Jest to bakteria z
gatunku paciorkowców ale nie bierze ona udziału w procesach próchnicotwórczych
czy chorobach zakaźnych jak jego pobratymcy. Posiada za to zdolność do
hamowania aktywności Streptococcus mutans i Streptococcus sobirinus
odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy. Badania wykazały, ze posiada także
zdolność hamowania szczepów bakterii odpowiedzialnych za zakażenia górnych dróg
oddechowych zwłaszcza u dzieci. Badania prowadzono konkretnie na szczepie
BSS-353 S. salivarius i wykazał on silne działanie wobec takich szczepów
chorobotwórczych jak Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenos czy
Haemophilus influenzae.
Dodatkowo te
dobroczynne działania probiotyków można wzmocnić...cukrem. Cukrem ale dość
niezwykłym. Mowa oczywiście o ksylitolu, który ma działanie przeciwpróchnicze a
to dlatego,że bakterie po prostu nie nauczyły się go przetwarzać w szkodliwe
dla naszych zębów kwasy. Xylitol wzmacnia szkliwo ale jest także pomocny w
leczeniu paradontozy i infekcji górnych dróg oddechowych.
Stosowanie probiotyków może być jeszcze jednym elementem walki z epidemia próchnicy w Polsce. Warto rozważyć ten dodatkowy element w codziennej higienie jamy ustnej.
Dyplomowana
Higienistka Stomatologiczna Małgorzata Szymańska, Kraków 2018
To prawda, dużo słyszy się o kiepskich dentystach, na szczęście korzystam z usług Centrum Stomatologii Dentech www.centrum-stomatologii.pl
OdpowiedzUsuńi złego słowa nie powiem. Zawsze mogą liczyć na ich fachowość.