Zadaniem substancji przeciwbakteryjnych jest przede wszystkim
zwalczenie bakterii odpowiedzialnych za rozwój chorób przyzębia, posiadać
szerokie spektrum działania oraz charakteryzować się przedłużonym okresem
działania w jamie ustnej. Zarazem nie powinny powodować efektów ubocznych.
Ze względu na rodzaj pierwiastka lub związku
chemicznego dzielą się na trzy generacje.
Generacja I ( działają tylko wtedy kiedy jej używamy, w znikomej ilości
zatrzymywana w jamie ustnej)
AMINY CZTERORZĘDOWE – np.
chlorek cetylopirydyny. Z płukankach występuje najczęściej w stężeniu 0,05 –
0,1 %. Zwiększają przepuszczalność ściany komórkowej bakterii – zahamowują
metabolizm i adhezje). Zmniejszają napięcie powierzchniowe zębów. Posiadają
jednak skutki uboczne: przebarwienia zębów, złuszczenie i pieczenie błony
śluzowej.
SANGWINARYNY – pochodne alkaloidu roślinnego z
krwawnika kanadyjskiego. Powodują zmiany w ścianie komórki bakteryjnej, hamują
ATP-azę, wpływają na metabolizm kwasów nukleinowych, zobojętniają związki
siarki odpowiedzialne za przykry zapach z ust.
NADTLENKI – 0,3 – 0,5 %
woda utleniona czyli łyżka na szklankę. Pienienie usuwa bakterie [szczególnie
beztlenowe] w mechaniczny sposób. Są szczególnie skuteczne w przypadku ostrego
martwiczo-wrzodziejącego zapalenia dziąseł. Zmniejszają wskaźniki krwawienia i
płytki. Przyśpieszają gojenie się ran chirurgicznych, a także zwalczają Fetor
ex Ore.
ZWIĄZKI FENOLOWE - działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na tkanki
przyzębia oraz wykazują pewne działanie przeciwbólowe. W tej grupie
najpopularniejszy jest Triclosan, występujący w płukankach w stężeniu 0,2 – 0,3
%.
Generacja II (środki przeciwbakteryjne uwalniają
się do jamy ustnej)
DWUGUANIDYNY – najbardziej powszechną jest Chlorheksydyna o
stężeniu 0,1 – 0,2 % [najlepiej 0,12%] . Działa antybakteryjnie na bakterie
Gram + i Gram -, drożdże, grzyby, redukuje 80 – 90 % mikroorganizmów. Ponadto przeciwdziała powstawianiu płytki
nazębnej, absorbując się do glikoprotein śliny i błonki nabytej zębów.
Działania uboczne: przebarwienia zębów, zaburzenia smaku, złuszczanie nabłonka,
Jednakże dowiedziono, że stężenie 0,1% chlorheksydyny stanowi kompromis między skutecznością a
efektami ubocznymi. Uwalnia się do 8
godzin.
Mechanizm działania: absorbcja do komórki bakterii,
zaburzenie równowagi osmotycznej, zwiększenie przepuszczalności błony
komórkowej, zahamowanie wzrostu lub śmierć bakterii.
Generacja III
DELMOPINOL I OKTAPINOL – substancje powierzchniowo czynne. Posiadają
niewielkie działanie przeciwbakteryjne, zapobiegają odkładaniu się płytki nie
redukując już zalegającej, zapobiegają przyleganiu drobnoustrojów do tkanki.
Posiadają gorzki posmak.
FLUORKI – hamują transport
cukrów przez błonę komórkową, zmniejszają tolerancję kwasową gram +, hamują
aktywność enzymów glikolitycznych. W płukankach do jamy ustnej fluor występuje
najczęściej w dwóch postaciach: w związkach nieorganicznych, takich jak fluorek
sodu, fluorek cynawy oraz w związkach organicznych jako fluoroaminy: fluorinol.
Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz