Ślina mieszana jest wydzieliną z trzech dużych par gruczołów ślinowych
– ślinianki podżuchwowej, podjęzykowej i przyusznych oraz przez bardzo dużą
ilość małych gruczołów zlokalizowanych w błonie śluzowej policzków,
podniebienia, warg i języka.
Ślina głównie za pomocą gruczołów
ślinowych pomocniczych (małych) wydzielana jest cały czas w małych ilościach. W
fizjologicznych warunkach w ciągu doby dorosły człowiek wytwarza 500 – 600 ml
śliny. Około 200 – 300 ml odpowiada wydzielaniu spoczynkowemu, pozostała ilość
stanowi odpowiedź na bodźce. Podczas snu następuje zahamowanie wytwarzania
śliny – ślinianki produkują wtedy zaledwie 10 ml śliny (80% - ślinianka
podżuchwowa, 20% podjęzykowa), z czego ślinianka przyuszna jest całkowicie
wyłączana z czynności. Stwierdzone, że wydzielanie śliny niestymulowanej jest
wysoki w dzieciństwie i obniża się stopniowo, aż do osiągnięcie lat pięciu.
Jest ona bezbarwną, lekko
opalizującym płynem o ciężarze właściwym od 1,002 do 1,012. Właściwe pH śliny
wynosi 6. Na zawartość pH śliny wpływają
zawarte w niej bufory: węglowodanowy, fosforanowy i białkowy.
Mechanizm wydzielania śliny
W gruczołach ślinowych wyróżniamy
dwa rodzaje komórek: surowicze (wytwarzające płyn wodnisty, ubogi w składniki
organiczne), które znajdują się w śliniankach przyusznych oraz śluzowe (gęsty,
lepki bogaty w glikoproteidy płyn) znajdujące się w śliniankach podjęzykowej i
podżuchwowej. Mniejsze gruczoły ślinowe wytwarzają ślinę śluzową, bogatą w
glikoproteidy, ale ubogą w enzymy i sole mineralne.
Ujście przewodu ślinianki
przyusznej (Stenona) znajduje się na wewnętrznej ścianie policzka na wysokości
pierwszego zęba trzonowego górnego. Ujście przewodu Whartona, czyli ślinianki
podżuchwowej znajduje się w okolicy wędzidełka języka w dnie jamy ustnej.
Podobnie umiejscowione ma ujście przewodu ślinianki podjęzykowej – Rivinusa.
Wśród czynników mających wpływ na
wydzielanie śliny możemy wyróżnić:
- czynniki zewnętrzne: 1) Bodźce
psychiczne – np. myśl o jedzeniu, 2) Bodźce miejscowe – drażnienie mechaniczne
błony śluzowej, zapach, smak,
- czynniki hormonalne:
testosteron, tyroksyna i bradykinina stymulują wydzielanie śliny. Podczas
menopauzy obserwujemy zahamowanie wydzielania śliny, idzie za tym – suchość w
jamie ustnej.
- układ nerwowy: ślinianki są
bardzo unerwione. Zapoczątkowanie wydzielania śliny związane jest z pobudzeniem
nerwowym.
W warunkach naturalnych
wydzielanie śliny jest skutkiem działań:
- bezwarunkowego, który pojawia
się po 2 – 3 sekundach od pojawianie się w jamie ustnej pokarmu lub ciała
obcego. Bodźcem mogą być ruchy szczęki i żuchwy.
oraz
- warunkowy, który ma miejsce
wtedy bodziec nie działa na nerwy jamy ustnej, ale odbierany jest przez inny
narząd zmysłu: wzrok, węch.
Stałe upośledzenie wydzielania
śliny spotyka nie zwykle rzadko. Przyczynami zmniejszenia wydzielania śliny
mogą być ogólne zmniejszenie ilości płynów tkankowych, czynniki emocjonalne
oraz gorączka. Natomiast przyczynami zwiększonego wydzielania śliny mogą być:
choroby jamy ustnej np. takie jak rak wargi lub wrzody języka, epilepsja,
choroba Parkinsona czy ciąża. Ona „schorzenia” powodują zachwianie flory w
jamie ustnej, które mogą skutkować chorobami przyzębia lub próchnicom.
Skład śliny
Ślina w 99% składa się w wody.
Ilość składników organicznych nie przekracza 5 g/l, a składniki nieorganiczne
występują w ilości około 2,5 g na litr.
SKŁADNIKI ORGANICZNE:
Białka są największą grupą
składników organicznych w ślinie. Zawartość białka całkowitego w ślinie wynosi
2,2g/l.
Białko surowicy krwi: albuminy
i ɣ-globuliny stanowią 20% białka całkowitego.
Glikoproteidy: w ślinie
ślinianek przyusznych stanowią 35% białka całkowitego. Ich budowa nie jest do
końca poznana.
Substancje grupowe krwi: nie
występują w ślinie ślinianek przyusznych. W ślinie podżuchwowej występują w
stężeniu 15 mg w litrze, w podjęzykowej w znacznie większym stężeniu.
Enzymy: Głównie lizozym, który w ślinie ślinianki
przyusznej występuje w stężeniu 150 – 250 mg/l, co stanowi około 10 % białka
całkowitego. Amylaza natomiast w
stężeniu 1g/l występuje również w ślinie ślinianki przyusznej. Inne enzymy – fosfataza, acetylocholinoesteraza i
rybonukleaza występują w podobnych stężeniach.
Parotyna i substancje
parotynopodone: posiada właściwości immunogenne.
Niebiałkowe substancje azotowe, czyli mocznik
(60 – 200 g/l), aminokwasy (50 mg/l), kwas moczowy (40 mg/l) i kreatynina (1,5
mg/l).
Bezazotowe substancje organiczne, czyli
cukier.
Lipidy, których stężenie w
ślinie jest bardzo małe, nie przekracza 20 mg na litr śliny.
ZWIĄZKI NIEORAGNICZNE
Kationy: Na, K, Ca, Mg
Aniony: Cl, F, J, HCO3, CO3,
H2PO4, HPO4
Rola śliny
Funkcja trawienna: jest
wynikiem obecności w ślinie enzymy amylolitycznego. Rola śliny, jako soku
trawiennego dotyczy również dostarczania wody do rozpuszczania pokarmów w jamie
ustnej i w ten sposób: wywołuje bodźce smakowe działające na błonę śluzową jamy
ustnej i języka, umożliwia przeprowadzenie reakcji hydrolizy, a także pomaga
uformowaniu kęsa, umożliwiając jego połknięcie.
Funkcja obronna: działa
bakteriobójczo, antybakteryjnie, ale też zwilża i mechanicznie oczyszcza błonę
śluzową jamy ustnej.
Funkcja wydalnicza: usuwa
z organizmu substancje organiczne i nieorganiczne takie jak: mocznik i kwas
moczowy, jodki, tiocyjanki, niektóre substancje egzogenne – alkohol, morfina, wydala
wprowadzone do organizmu metale ciężkie: rtęć, ołów, bizmut.
Funkcja przewodzenia: własność
elektrolitu nadaje ślinie obecność w niej różnych soli. Stosowane często do
wypełnień próchnicowych jak i protetycznych w jamie ustnej różnych metali mogą
tworzyć ogniwa. Prąd poniżej 50 mV nie powodują widocznych zmian w jamie
ustnej.
Udział w mowie: Ślina
zapobiega wyschnięciu jamy ustnej, umożliwia także ruch języka, warg i innych
części jamy ustnej.
Paulina Mintzberg-Wachowicz
Prąd 50mV? Od kiedy to prąd mierzymy w V?
OdpowiedzUsuń