Według badań około 150 różnych
mikroorganizmów może zasiedlać kanały korzeniowe. Zasiedlanie kanałów przez bakterie
jest utrudnione w zębach zdrowych, ze względu na odizolowanie ich od
pozostałego obszaru jamy ustnej grubymi warstwami twardych tkanek, takich jak
szkliwo i zębina. Kanały oraz komora zębów są w warunkach fizjologicznych
obszarami sterylnymi, infekcja drobnoustrojami następuje zwykle poprzez
rozległy proces próchnicowy, nieszczelne
wypełnienia, przez które wnika ślina, czy uraz, które prowadzą do zapaleń
miazgi oraz jej obumarcia. Najłatwiejsza dla bakterii jest inwazja w przypadku
urazów z odsłonięciem miazgi, przy uszkodzeniach bez odsłonięcia miazgi
mikroorganizmy mogą wnikać do komory zęba poprzez kanaliki zębinowe. Zakażenie
może także nastąpić przy zniszczeniu struktur kostnych w obrębie
wierzchołka
korzenia zęba.
Bakterie zakażające kanały korzeniowe oddziałują na siebie wzajemnie; szansa na przeżycie pojedynczego gatunku jest niewielka, natomiast przy współistnieniu kilku grup mikroorganizmów ich ilość znacznie wzrasta. Ma to związek ze składnikami odżywczymi, hamowaniem fagocytozy, np. w wyniku zapobiegania opsonizacji, czy niszczenia fagocytów, wydzielaniem czynników wzrostu oraz hormonów, zmniejszaniem miejscowego stężenia tlenu i odczynu pH oraz potencjału redox. mechanizmy te ułatwiają przeżycie patogenom względnie i bezwzględnie beztlenowym. Podczas zakażeń zmianie ulega mikroflora – początkowo dominują bakterie Gram-dodatnie, szacuje się, że po około trzech miesiącach od początku infekcji w kanale obecne są prawie wyłącznie beztlenowe bakterie Gram-ujemne.
Do bakterii izolowanych najczęściej z zakażonych kanałów korzeniowych oraz ropni pochodzenia odzębowego należą bakterie wytwarzające czarne barwniki, krętki, enterokoki, streptokoki, bakterie z rodziny Actinomyces i Lactobacillus oraz grzyby z rodziny Candida.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz