czwartek, 13 lipca 2017

NATURALNE SPOSOBY NA ZDROWE ZĘBY



O ile jedne pokarmy barwią zęby, inne potrafią usunąć z nich osad. Niektóre produkty w czasie jedzenia działają podobnie do papieru ściernego - oczyszczają zęby z osadu. Osad nazębny to nagromadzone masy bakterii, ich obumarłe szczątki i cząstki jedzenia, przyczepione do zębów. Jeśli osad nie jest usuwany regularnie, zmienia się w kamień nazębny.
Kilka produktów z poniższej listy pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii, zapobiega powstawaniu próchnicy, zwiększa wchłanianie wapnia. Poza tym spożywanie tych pokarmów stymuluje produkcję śliny, która zapobiega tworzeniu się osadu. 

Działanie wybielające mają:

jabłka – chrupkość jabłek wzmacnia dziąsła, a znaczna zawartość wody w owocach zwiększa produkcję śliny, rozpraszając i neutralizując kolonie bakterii, powodujących przykry oddech i uszkadzających płytkę zęba;

truskawki – choć mają intensywny kolor, nie zabarwiają zębów. Kwas jabłkowy, stanowiący jeden z głównych składników tych owoców, działa jak naturalny wybielacz;

pestki i orzechy – są twarde i w trakcie gryzienia działają lekko ścierająco na powierzchnię zębów, wspomagając usuwanie kamienia;

pomarańcze – zawierają kwas cytrynowy, który działa wybielająco. Można go jednak przedawkować, co grozi uszkodzeniem szkliwa nazębnego. Dlatego nie należy spożywać pomarańczy codziennie w dużych ilościach. 1 – 2 owoce (organiczne) dziennie w zupełności wystarczą.

Co czyści?
Nie wszystkie pokarmy sprawiają, że zęby żółkną. Niektóre z nich pomagają utrzymać perłową barwę szkliwa, pozbawioną nalotu. Są to:
seler i marchew – chrupanie tych surowych warzyw wzmacnia dziąsła i działa oczyszczająco na zęby, natomiast ślina wypłukuje resztki pokarmowe z jamy ustnej;
cytryna – pobudza wydzielanie śliny i pomaga wypłukiwać bakterie i resztki jedzenia z jamy ustnej. Duże ilości witaminy C korzystnie wpływają na stan dziąseł, a jej kwasowość usuwa bakterie;
marchewka – surowa usuwa kamień, czyści zęby i działa wybielająco. Co więcej, utrzymuje odpowiednie pH w jamie ustnej.

Co odświeża?
Wszystkie twarde owoce i warzywa pomagają pozbyć się płytki nazębnej i jednocześnie wzmacniają dziąsła. Dlatego warto jeść:

gruszki i jabłka – zneutralizują przykry zapach z ust, spowodowany złogami kamienia i obecnością kolonii bakteryjnych na zębach. Owoc zwiększy wytwarzanie śliny i umożliwi wymycie resztek pokarmowych;

zioła – znakomicie odświeżają oddech. Najlepiej żuć zioła, np. liście mięty, bazylii, koperku, natki pietruszki;

zielona herbata – dzięki zawartości polifenoli ma nie tylko działanie przeciwnowotworowe i zmniejszające ryzyko chorób serca, ale także korzystnie wpływa na świeżość oddechu.

Płyn do płukania ust na bazie cynamonu. Wystarczy w małym słoiku zmieszać pół łyżki cynamonu z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i jedną łyżką miodu. Taka mieszanka posiada właściwości bakteriobójcze i odświeżające.


Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz