to jedna z
roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC
(Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach
biologicznych) na bardzo wysokim poziomie: 267,536 (pięciokrotnie wyższym niż w
przypadku owocu granatu!). Był doceniany lub wręcz ubóstwiany przez większość
wielkich cywilizacji ze względu na swój ciepły i słodki smak oraz subtelny
aromat, który znacząco zwiększa przyjemność jego
spożywania. Cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi poprzez
stymulowanie receptorów insuliny i zwiększanie ich wrażliwości na ten hormon,
co skutkuje obniżeniem glikemii (stężenia cukru we krwi). W rezultacie organizm
musi wytwarzać mniej insuliny, by uzyskać ten sam efekt. Odciąża to trzustkę,
stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne. Cynamon zawiera od 0,5 do 1%
silnych olejków eterycznych, słynących ze swoich właściwości
przeciwdrobnoustrojowych, bardzo skutecznych w hamowaniu rozwoju bakterii i
drożdży, w tym Candida albicans.
Sylwia
Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz