wtorek, 15 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI



Każda z nas ma zapewne inny przepis na domowe ciasteczka. My proponujemy, wersję klasyczną i mocno czekoladową. PODZIEL SIĘ Z NAMI I KOLEŻANKAMI/KOLEGAMI swymi sprawdzonymi przepisami;)
Klasyczne domowe ciasteczka - składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- białko do smarowania

Klasyczne domowe ciasteczka sposób przygotowania: Cukier, żółtko i proszek do pieczenia połączyć w jednolitą masę. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyciąć pożądane kształty.
Ułożyć na blasze, posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 10 min.
Udekorować lukrem, lub cukierniczą posypką i domowe ciasteczka są gotowe!

Czekoladowe domowe ciasteczka - składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 40 g kakao w proszku
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladowe domowe ciasteczka - sposób przygotowania: Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj kakao i kawę. Wymieszaj. Dodaj mąkę, sodę i proszek. Ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie i lepkie.
Nabrać małą porcję ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st., bez termoobiegu przez ok. 15 minut.

Smacznego!
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz