Każda z nas
ma zapewne inny przepis na domowe ciasteczka. My proponujemy, wersję klasyczną
i mocno czekoladową. PODZIEL SIĘ Z NAMI I KOLEŻANKAMI/KOLEGAMI swymi
sprawdzonymi przepisami;)
Klasyczne
domowe ciasteczka - składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- białko do smarowania
Klasyczne domowe ciasteczka sposób
przygotowania: Cukier, żółtko i proszek do pieczenia połączyć w jednolitą masę.
Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyciąć pożądane kształty.
Ułożyć na
blasze, posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.
10 min.
Udekorować
lukrem, lub cukierniczą posypką i domowe ciasteczka są gotowe!
Czekoladowe
domowe ciasteczka - składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 40 g kakao w proszku
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladowe
domowe ciasteczka - sposób przygotowania: Utrzyj masło z cukrem na puszystą
masę. Dodaj kakao i kawę. Wymieszaj. Dodaj mąkę, sodę i proszek. Ponownie
wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie i lepkie.
Nabrać małą
porcję ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), uformować kulkę,
lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st., bez termoobiegu przez ok. 15 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st., bez termoobiegu przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz