Barwniki spożywcze występują
masowo w jedzeniu i piciu. Trudno sprawdzić, które produkty można, a których
nie powinno się jeść po wybielaniu zębów. Nie jesteśmy w stanie otwierać w
sklepie wszystkich opakowań, by sprawdzić, czy dany produkt ma białą barwę.
Barwniki oznaczane są symbolami E od 100 do 199, kolor biały zaś to tylko E170
(węglan wapnia) oraz E171 (dwutlenek tytanu).
E 100 - kurkumina (kurkuma) - naturalny, żółty, roślinny barwnik otrzymany z korzeni i łodygi. Jest to oczyszczony związek chemiczny. Dopuszczalne dzienne spożycie to do 1 mg/kg masy ciała dla kurkuminy, i 0.3 mg/kg dla kurkumy. Jeśli je przestrzegamy nie występują efekty uboczne. Nieszkodliwy.
E 101 -
ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 – jest to naturalny barwnik otrzymywany
z drożdży, bądź na drodze syntezy. Nadaję on produktom żywnościowym
żółto-pomarańczową barwę. Dzienna dopuszczalna dawka to do 0.5 mg/kg masy
ciała. Taka ilość nie szkodzi naszemu organizmowi. Nieszkodliwy.
E 102 -
tartrazyna – jest to syntetyczny barwnik w kolorze cytrynowo-żółtym. Występuje
m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych oraz musztardzie. Dzienna dawka
dozwolona do spożycia to do 7.5 mg/kg masy ciała. Taka ilość nie ma wpływu na
nasze zdrowie, lecz ponieważ jest to substancja azowa osoby mające uczulenie na
salicylany, które występują np. w aspirynie, czy owocach, powinny jej unikać,
gdyż tartrazyna wzmaga objawy ich nietolerancji. Również osobami unikającymi
tego dodatku są astmatycy, gdyż tartrazyna uwalnia w organizmie histaminę,
która może wywołać silniejsze objawy choroby. Ważnym jest, aby wiedzieć, iż
tartazyna połączona z benzoesanami (E210-215) często wywołuje u dzieci syndrom
ADHD, czyli nadpobudliwość. Raczej niebezpieczny.
E 104 -
żółcień chinolinowa – jest to syntetyczny barwnik w kolorze żółci. Jest
stosowany często w wyrobach cukierniczych. E 104 może uwalniać w organizmie
histaminę, lecz gdy przestrzegamy dziennej dawki, która wynosi do 10mg/kg masy
ciała, nie powinny występować żadne skutki uboczne.
E 107 -
Żółcień żywnościowa 5, Żółcień kwasowa 17 – syntetyczny barwnik azowy, nadający
żółtą barwę. Jest stosowany w majonezie. Jest to dodatek szkodzący naszemu
zdrowiu. Przyczynia się do alergii, nadpobudliwości i astmy. Możliwe, że
używanie tego barwnika zostanie zakazane, ze względu na swoje negatywne
działanie.
E 110 -
żółcień pomarańczowa – jest to żółty barwnik azowy otrzymywany na drodze
syntezy. Używa się go przy produkcji marmolady, gum do żucia, a także powłok
tabletek. Dzienna dawka możliwa do spożycia to do 2.5 mg/kg masy ciała. Jest
szczególnie niekorzystny dla astmatyków, gdyż uwalnia histaminę oraz dla osób
nietolerujących salicylany. U dzieci w połączeniu z benzoesanami może wywołać
ADHD. Raczej niebezpieczny.
E 120 –
karmina, kwas karminowy, koszenila – czerwony barwnik pochodzenia naturalnego,
wyizolowany z owadów, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. E120 (i) jest
czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest surowym ekstraktem. Dopuszczalna
dzienna dawka to do 5 mg/kg masy ciała. Substancja ta nie powoduje efektów
ubocznych, choć stosowany w kosmetykach może wywołać alergie. Niebezpieczny.
E 122 -
azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny barwnik azowy. Stosowany w
dżemach i marmoladach wiśniowych oraz budyniach, lodach i polewach. Dzienna
dawka dozwolona do spożycia to do 4 mg/kg masy ciała. Ponieważ jest to barwnik
azowy, powinny go unikać osoby nietolerujące salicylanów. Dodatkowo jest
czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z
benzoesanem wywołuje ADHD u dzieci. Szkodliwy.
E 123 -
amarant – czerwony barwnik azowy otrzymywany na drodze syntezy. Dopuszczalna
dzienna dawka to do 0,5 mg/kg masy ciała. Jest to dodatek, który ma negatywny
wpływ na nasze zdrowie. Może wywoływać nietolerancję u ludzi uczulonych na
salicylany. Jest czynnikiem uwalniającym histaminę, więc może nasilać objawy
choroby u astmatyków. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność
dzieci. U szczurów wykryto związek pomiędzy amarantem a występowaniem guzów,
lecz dla ludzi nie został on udowodniony. Niebezpieczny.
E 124 -
Ponceau 4 R – czerwony, azowy barwnik syntetyczny. Występuję w wędzonych
rybach, cukierkach pudrowych. Dopuszczalna dzienna dawka to do 4 mg/kg masy
ciała. Ze względu, iż jest to substancja azowa jest nie korzystna dla
astmatyków, osób nietolerujących salicylanów oraz należy unikać jego połączenia
z benzoesanami, gdyż takie połączenie może wywołać objawy ADHD. Niebezpieczny.
E 127 -
erytrozyna, tetrajodofluoresceina – czerwony barwnik syntetyczny zawierający
jodynę. Spotkać go możemy w wiśniach koktajlowych lub owocach kandyzowanych.
Dawka, którą dopuszcza się do codziennego spożycia to do 0,1 mg/kg masy ciała.
Jest to dodatek żywnościowy wykazujący kilka skutków ubocznych, gdy
przekroczymy zalecaną dawkę. Wówczas efektem może być nadpobudliwość, lecz
także mogą wystąpić powiązania z mutagennością. Również przy większym stężeniu
erytrozyna wpływa negatywnie na metabolizm jodyny w organizmie. Innym skutkiem,
który zanotowano to zwiększona czułość na światło u osób nadwrażliwych.
Niebezpieczny.
E 128 -
Czerwień 2G - syntetyczny barwnik azowy. Używany w ograniczonych ilościach do
wyrobów cukierniczych oraz mięsnych. Dopuszczalna dzienna dawka to do 0,1 mg/kg
masy ciała. E128 uwalnia w organizmie histaminę, dlatego astmatycy powinni
unikać tego związku. Również jest niezalecany osobom uczulonym na salicylany, a
także należy unikać połączenia z benzoesami, gdyż u dzieci może wywołać
nadpobudliwość. Dodatkowo E128 może mieć działanie mutagenne oraz wywoływać anemię.
E 129 -
Czerwień Allura - syntetyczny barwnik azowy, nadający kolor czerwony. W
ograniczonych ilościach stosowany przy produkcji wyrobów cukierniczych i
mięsnych.
Dzienna dawka spożycia wynosi do 7 mg/kg masy ciała. Z powodu uwalniania histaminy powinni go unikać astmatycy oraz nie wolno go łączyć benzoesanem, gdyż u dzieci może wywołać objawy choroby ADHD. Jeden z produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt, jeśli jest obecny w wysokim stężeniu.
Dzienna dawka spożycia wynosi do 7 mg/kg masy ciała. Z powodu uwalniania histaminy powinni go unikać astmatycy oraz nie wolno go łączyć benzoesanem, gdyż u dzieci może wywołać objawy choroby ADHD. Jeden z produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt, jeśli jest obecny w wysokim stężeniu.
E 131 -
błękit patentowy FCF – barwnik syntetyczny o niebieskim kolorze. Drażetki.
Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 15 mg / kg ciała. Przestrzegając
określoną ilość, nie powinny wystąpić żadne skutki uboczne, choć zdarzały się
przypadki o alergiach, gdy barwnik został połączony z białkami organizmu.
Również może uwalniać histaminę z organizmu.
E 132 -
indygotyna I - niebieski, naturalny barwnik otrzymywany z krzewu o nazwie
Indigofera tinctoria , choć na skale produkcyjną wytwarzany jest syntetycznie.
Możliwa dzienna dawka do spożycia wynosi do 5 mg/kg masy ciała. Stężenie, jakie
występuje w żywności bardzo rzadko powoduje efekty uboczne. Sporadycznie mogą
wystąpić reakcje alergiczne, gdy składnik ten zwiąże się z białkami organizmu.
Również może on uwalniać histaminę.
E 133 -
błękit brylantynowy – niebieski barwnik otrzymywany na drodze syntezy. Jest on
stosowany w produkcji lodów, lecz nie tylko. Także stosowany w kosmetyce. W
produktach żywnościowych jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 12.5
mg/kg masy ciała. Rzadko występują alergie. Jeśli przestrzegana jest zalecana
dawka nie powinny występować efekty uboczne.
E 140 -
biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil – zielony barwnik roślinny. Na
skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny. Nie ma
określonej dawki dozwolonej do spożycia, gdyż nie zaobserwowano efektów
ubocznych.
E 141 -
kompleks miedziowy chlorofilu – zielony barwnik roślinny. W produkcji
otrzymywany z pokrzyw, traw i luceryny. Występuje on m.in. w groszku
konserwowym. Dzienna dawka nieszkodząca zdrowiu wynosi do 15 mg/kg masy ciała.
Wówczas nie występują skutki uboczne. Mimo, że miedź uwalnia się podczas
ogrzewania to nie osiąga ona stężenia toksycznego.
E 142 -
Zieleń brylantowa – zielony barwnik otrzymywany na drodze syntezy. Dopuszczalne
dzienne spożycie do 5 mg na kg masy ciała. W większości przypadków nie
występują skutki uboczne, choć zdarzały się doniesienia o przypadkach alergii i
anemii.
E 150 -
karmel (częściowo zwęglony cukier) – brunatna mieszanka kompleksowa w kolorze brąz.
Nadaję on barwę od koloru brąz do koloru czarnego. Jest ona otrzymywana poprzez
ogrzewanie cukru w obecności zasad, amoniaku, siarczynu, bądź ich kombinacji.
E150 wykorzystuje się ją do wyrobów cukierniczych. Dopuszczalne dzienne
spożycie wynosi do 200 mg/kg masy ciała dla E150c i E150d, lecz nie wyznaczono
takowej dawki dla E150a i E150b. E150c i E150d są szkodliwe dla organizmu, mogą
wywołać problemy jelitowe. Nadal są prowadzone nad nimi badania
toksykologiczne.
E 151 -
czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny barwnik azowy. Jego użycie
jest ograniczone, lecz stosuje się go m.in. do podbarwiania słabych odmian
kawioru. Dawka, którą można spożyć w ciągu dnia wynosi do 1- 5 mg/kg masy
ciała. Jest ona tak niska, gdyż w jelitach może być przekształcony przez
bakterie w niebezpieczne związki. Unikać go powinni astmatycy, gdyż uwalnia
histaminę oraz osoby wrażliwe na salicylany. W kontakcie z benzoesanem wywołuje
u dzieci ADHD.
E 153 -
węgiel drzewny, węgiel roślinny – czarny, naturalny barwnik powstający na
drodze syntezy, przez spalanie części roślinnych. Wykorzystywany jest do
wyrobów cukierniczych, lecz jego używanie jest ograniczone ze względu na jego
nierozpuszczalność w wodzie. Nie powoduje efektów ubocznych. W medycynie
używany jest, jako środek przeciwbiegunkowy.
E 154 - Brąz
FK - brązowy barwnik azowy. Jego użycie jest ograniczone w produktach rybnych.
Tego barwnika powinny unikać osoby mające astmę oraz wrażliwe na salicylany. Także kilka składników mieszaniny mogą mieć działanie mutagenne. Z tego względu jego użycie zostało ograniczone do kilku produktów.
Tego barwnika powinny unikać osoby mające astmę oraz wrażliwe na salicylany. Także kilka składników mieszaniny mogą mieć działanie mutagenne. Z tego względu jego użycie zostało ograniczone do kilku produktów.
E 155 - Brąz
HT – jest o syntetyczny barwnik azowy nadający produktom kolor brązowy. Jego
użycie ograniczono do produktów cukierniczych i piekarskich. Dawka, która jest
dopuszczalna w codziennej konsumpcji wynosi do 1,5 mg/kg masy ciała. Wywołuje
negatywne działanie u osób chorych na astmę oraz posiadających uczulenie na
salicylany. Nie wolno go łączyć z benzoesami, gdyż wywołuje nadpobudliwość u
dzieci.
E 160a -
(alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny barwnik otrzymywany z
roślin. Do celów przemysłowych uzyskiwany z marchwi. Możemy go spotkać m.in. w
produktach tłuszczowych, takich jak masło. Dzienna dawka, która nie wywołuje
efektów ubocznych to 5 mg/kg masy ciała dla E160a (i), podczas gdy dla
pozostałych związków dzienne spożycie nie jest określone. Jeśli stężenie jest
zbyt wysokie może wpłynąć na koloryt skóry, mianowicie wywołać jej żółte
zabarwienie. Karoten jest źródłem witaminy A, dlatego wysokie stężenie może
spowodować objawy zatrucia witaminą A.
E 160b -
annato, biksyna, norbiksyna - żółty, naturalny ekstrakt z nasion drzewa Bixa
orellana L. Nadaje on produktom zabarwienie od czerwieni do brązu. Dodaje się
go do margaryny, olejów, serów żółtych. Dzienna dozwolona dawka do spożycia
wynosi do 2,5 mg/kg masy ciała dla annatto i do 0,065 mg/kg masy ciała dla
biksyny. Annatto może spowodować alergie i egzemę.
E 160c -
kapsantyna, kapsorubina - czerwony, naturalny barwnik otrzymywany z pieprzu.
Występuje w czerwonej papryce. Jego spożycie nie jest ograniczone, gdyż nie
wykryto żadnych efektów ubocznych.
E 160d -
likopen, likopina, psi-karoten - czerwony, naturalny barwnik. Występuje w
żółtych i czerwonych owocach, m.in. w pomidorach. Nie są wyznaczone
ograniczniki w jego spożyciu, ponieważ nie zanotowano żadnych przypadków
występowania skutków ubocznych.
E 160e -
beta-apo-8'Karotenal – jest to naturalny barwnik o kolorze ciemnoczerwonym,
obecny w wielu roślinach. Wykorzystuje się go przy produkcji olejów. Dawka
dozwolona w codziennym spożyciu wynosi do 2,5mg/kg masy ciała. Nie wywołuje
efektów ubocznych przy tych dawkach. Jeśli stężenie będzie zbyt duże wówczas
może dojść do przebarwień skóry.
E 160f -
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego – jest to ciemnoczerwony barwnik
naturalny występujący w roślinach. Dozwolona dawka wynosi do 5mg/kg masy ciała.
Efekty uboczne są nieznane.
E 161a -
flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny barwnik obecny w roślinach. Jest on
rzadko stosowany, jak już to tylko przemyśle cukierniczym. Dopuszczalne dzienne
spożycie tego składnika wynosi 5mg/kg masy ciała. Efekty uboczne, jakie
wywołuje do tej pory są nieznane.
E 161b -
luteina - żółty, naturalny barwnik występujący w roślinach. W produkcji
wytwarzany z traw. Używany jest stosunkowo rzadko w zupach i napojach
alkoholowych.
E 161c -
kryptoksantyna – naturalny barwnik nadający kolor żółty, otrzymuje się go z roślin
z rodziny Physalis. Stosowany jest dość rzadko. Wykorzystuje się go wyłącznie
do produkcji słodyczy. Dozwolona dzienna dawka wynosi do 5 mg/kg masy ciała.
Efekty uboczne jak do tej pory są nieznane.
E 161d -
rubiksantyna - czerwony, naturalny barwnik obecny w roślinach,, który produktom
nadaje barwę żółtą. Na skale produkcyjną otrzymywany z roślin z rodziny Rosa.
Stosunkowo rzadko stosowany. Dozwolona dawka dziennego spożycia wynosi do 5
mg/kg masy ciała. Przy przestrzeganiu tej ilości nie zanotowano żadnych skutków
ubocznych.
E 161e -
Wioloksantyna – jest to naturalny barwnik obecny w roślinach, nadający
produktom kolor żółty. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny
Viola. Jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 mg/kg masy ciała. Nie
zanotowano efektów ubocznych w wyniku spożycia tej substancji.
E 161f -
Rodoksantyna - naturalny barwnik obecny w roślinach i ptakach. Na skale
produkcyjna otrzymywany z rożnych gatunków roślin. Nadaje on żółtą barwę
produktom, do których dodawany. Używany jest stosunkowo rzadko. Dawka, która
jest dozwolona w codziennym spożyciu wynosi 5 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne
są nieznane.
E 161g -
Kantaksantyna - jest to naturalny, pomarańczowy barwnik obecny w roślinach i
ptakach. Na skale produkcyjna otrzymywany z grzybów i piór flamingów. Dzienna
dawka dozwolona w codziennym spożyciu wynosi do 0.03 mg/kg masy ciała.
Kantaksantyna stosowana jest m.in. w tabletkach opalających, po których
stosowaniu mogą wystąpić problemy ze wzrokiem.
E161h -
Citranaksantyna - jest to barwnik występujący w roślinach, nadający żywności żółtą
barwę. Choć skutki uboczne po stosowaniu tego dodatku są nieznane to jest on
rzadko używany. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 0.4 mg/kg masy ciała.
E 162 -
Betanina, czerwień buraczana - czerwony, naturalny barwnik. Występuje w
czerwonych burakach. Jest dodawany do przetworów owocowych. Jego dzienne
spożycie nie zostało sprecyzowane, gdyż całkowicie zostaje wydalany z organizmu
z moczem i nie powoduje skutków ubocznych.
E 163 - antocyjany - barwniki
naturalne, nadają żywności różne odcienie czerwonego. Występują w winogronach i
jagodach. Używane są w napojach, konserwach owocowych, a także w słodyczach. Mamy
kilka typów tych związków: Funkcje i cechy charakterystyczne:
E163a (cyjanidyna): czerwona
barwa żywności
E163b (delfinidyna): niebieska
barwa żywności
E163c (malwidyna): fioletowa
barwa żywności
E163d (pelargonidyna):
pomarańczowa barwa żywności
E163e (peonidyna): czerwono-brązowa
barwa żywności
E163f (petunidyna): ciemno
czerwona barwa żywności
Dopuszczalna dzienna dawka
została ustanowiona tylko dla E163(ii) i wynosi ona do 2,5 mg/kg masy ciała.
Efektów ubocznych nie zanotowano.
E 170 -
węglan wapnia - jest to biały barwnik, stosowany, jako substancja
przeciwzbrylająca, w środkach farmaceutycznych (substancja wypełniająca), a
także przy produkcji past do zębów (środek ścierny), czy kalcpiryna (substancja
osłonowa). Nie zanotowano efektów ubocznych w wyniku jego stosowania. Jego
stosowanie jest bardzo powszechne, a ilość, jaką możemy użyć w ciągu doby nie
została ustalona.
E 171 -
dwutlenek tytanu - biały pigment, stosowany w produkcji gumy do żucia,
drażetki, pasty do zębów (czynnik wybielający w pastach do zębów). Ma szerokie
zastosowanie. Skutki uboczne nie zostały jak do tej pory zgłoszone.
E 172 -
wodorotlenek żelaza - brunatny pigment naturalny, produkowany z żelaza w
proszku. Rzadko stosowany, głównie przy produkcji sztucznych osłonek do
kiełbas. E172(i) czarny tlenek żelaza,E172(ii) czerwony tlenek żelaza,E172(iii)
żółty tlenek żelaza. Dopuszczalne dzienne spożycie zostało ograniczone do 0,5
mg/kg masy ciała. Efektów ubocznych nie zanotowano.
E 173 -
glin, aluminium (metaliczne) - jest to naturalny barwnik metaliczny, który
wykorzystywany jest często do dekoracji słodyczy. Nie stwierdzono jak do tej
pory efektów ubocznych stosowania tego dodatku. Również nie określono
dozwolonej dawki spożycia w ciągu dnia.
E 174 -
srebro - srebrny, naturalny barwnik metaliczny; wyroby cukiernicze. Stosowany
tylko do pokrywania powierzchni, choć stosowany rzadko. Na temat efektów
ubocznych nie zanotowano żadnych doniesień.
E 175 -
złoto - naturalny metal w kolorze złota. W Polsce spotykane w likierze
Goldwasser. Nie ma określonej możliwej dawki do spożycia w ciągu dnia oraz nieznane
są efekty uboczne.
E 180 -
pigment rubinowy, czerwień litolowa - czerwony, syntetyczny barwnik azowy,
zawierający jony glinu i wapnia. Używa się go do osłonek woskowych serów
twardych. Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi do 1.5 mg/kg masy ciała.
Jak do tej pory efekty uboczne są nieznane.
E 181 -
Taniny - naturalny żółtobiały barwnik, stosowany głownie, jako aromat maślany,
czy orzechowy w napojach i wyrobach cukierniczych. Na skalę przemysłową
wytwarzane z żołędzi lub produkowane syntetycznie. Do efektów ubocznych raczej
nie dochodzi, ale jeśli przesadzimy ze stężeniem to może to doprowadzić do
problemów żołądkowych, bądź ucisku tętnic.
Sylwia Drobik, Paulina Mintzberg-Wachowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz