piątek, 6 lutego 2015

Palacze nie czują goryczy.

Osoby szczególnie wrażliwe na gorzki smak są mniej narażone na nałóg nikotynowy - informuje pismo "American Journal of Human Genetics".
Naukowcy z University of Virginia Health System wykazali teraz, że dwa współdziałające ze sobą geny, od których zależy wrażliwość na gorycz (TAS2R16 oraz TAS2R38), odgrywają ważną rolę w rozwoju uzależnienia od nikotyny i w paleniu papierosów.

Badania objęły 2 tysiące osób z ponad 600 rodzin o korzeniach europejskich lub afrykańskich. Okazało się, że ludzie lepiej wyczuwający gorzki smak nie są tak bardzo narażeni na uzależnienie od nikotyny, jak osoby, które czują go słabiej.Autorzy pracy liczą, że ich odkrycie pomoże opracować testy identyfikujące ludzi bardziej narażonych na nałóg nikotynowy. "Wiedza, którą zdobyliśmy może być ważnym narzędziem w przewidywaniu, kto ma większe predyspozycje do bycia palaczem" - komentuje prowadzący badania dr Ming Li.Aby do tego doszło, trzeba jednak w pełni zrozumieć wzajemne oddziaływania wielu różnych genów, od których zależy palenie papierosów i uzależnienie od nikotyny. Dopiero później przyjdzie czas na nowe metody zapobiegania nałogowi oraz leczenia palaczy.W swoich badaniach naukowcy z zespołu doktora Li wykorzystali nowy algorytm oraz program komputerowy, który pozwala analizować złożone oddziaływania między genami i środowiskiem, a także uwzględnić takie czynniki, jak wiek płeć czy rasę pacjenta. (PAP)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Palacze w ogóle niczego nie czują bo nikotyna skutecznie zabija kubki smakowe. Więc po co się truć i do tego świadomie. Fajnie jest spróbować metody https://allencarr.pl dzięki której możemy skutecznie pozbawić naszego ciała uzależnienia do nikotyny.

    OdpowiedzUsuń