Palacze
nie czują goryczy.
Osoby szczególnie wrażliwe na gorzki smak
są mniej narażone na nałóg nikotynowy - informuje pismo "American Journal
of Human Genetics".
Naukowcy z University of Virginia Health
System wykazali teraz, że dwa współdziałające ze sobą geny, od których zależy
wrażliwość na gorycz (TAS2R16 oraz TAS2R38), odgrywają ważną rolę w rozwoju
uzależnienia od nikotyny i w paleniu papierosów.
Badania objęły 2 tysiące osób z ponad 600
rodzin o korzeniach europejskich lub afrykańskich. Okazało się, że ludzie
lepiej wyczuwający gorzki smak nie są tak bardzo narażeni na uzależnienie od
nikotyny, jak osoby, które czują go słabiej.Autorzy pracy liczą, że ich
odkrycie pomoże opracować testy identyfikujące ludzi bardziej narażonych na
nałóg nikotynowy. "Wiedza, którą zdobyliśmy może być ważnym narzędziem w
przewidywaniu, kto ma większe predyspozycje do bycia palaczem" - komentuje
prowadzący badania dr Ming Li.Aby do tego doszło, trzeba jednak w pełni
zrozumieć wzajemne oddziaływania wielu różnych genów, od których zależy palenie
papierosów i uzależnienie od nikotyny. Dopiero później przyjdzie czas na nowe
metody zapobiegania nałogowi oraz leczenia palaczy.W swoich badaniach naukowcy
z zespołu doktora Li wykorzystali nowy algorytm oraz program komputerowy, który
pozwala analizować złożone oddziaływania między genami i środowiskiem, a także
uwzględnić takie czynniki, jak wiek płeć czy rasę pacjenta. (PAP)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPalacze w ogóle niczego nie czują bo nikotyna skutecznie zabija kubki smakowe. Więc po co się truć i do tego świadomie. Fajnie jest spróbować metody https://allencarr.pl dzięki której możemy skutecznie pozbawić naszego ciała uzależnienia do nikotyny.
OdpowiedzUsuń